... tunaCooking ...: KREM Z PODGRZYBKÓW

KREM Z PODGRZYBKÓW

By | 15:12 Leave a Comment

  
 Uwielbiam jesień między innymi za pyszne grzyby. Lubię chodzić po lesie w kaloszach i sama ich szukać. Niestety w tym roku jakoś tak wyszło, że nie miałam okazji na porządne grzybobranie. Ubolewam nad tym ogromnie, bo kupione grzyby to już nie to samo. Cenę grzybów w sklepach w ogóle przemilczę, bo rozpiętość ich jest gigantyczna.

Na szczęście przypadkiem udało mi się zdobyć całą siatkę podgrzybków, które natychmiast zostały przerobione na zupę i sos do makaronu. Tym razem prezentuję pierwszą wersję podgrzybków.

Aromatyczna zupa krem o mocno grzybowym smaku. Nie trzeba dodawać do niej żadnych wzmacniaczy smakowych. Sama w sobie smakuje nieziemsko. Przy podaniu można polać odrobiną oliwy truflowej, która dobrze podkreśli grzybowy smak.





KREM Z PODGRZYBKÓW

łyżka masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

300g podgrzybków

gałązka rozmarynu

500ml bulionu

sól, pieprz

śmietana





  • W garnku z grubym dnem roztopić łyżkę masła.
  • Cebulę obrać o drobno pokroić.
  • Zeszklić na maśle cebulę z lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • Listki rozmarynu drobno posiekać i dołożyć do cebuli i czosnku.
  • Dodać do garnka oczyszczone i pokrojone podgrzybki.
  • Chwilę wszystko przesmażyć i zalać bulionem.
  • Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.20 minut.
  • Zmiksować zupę do postaci kremu.
  • Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Lekko podgrzać zupę, bez doprowadzania do wrzenia.
  • Podawać z kwaśną śmietanką i grzanką.





smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :