tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: MAŚLANE CIASTECZKA

MAŚLANE CIASTECZKA

By | 14:58 10 comments
Maślane ciasteczka zostały upieczone w ramach prezentu urodzinowego dla mojego przyjaciela. Dlaczego guziki? Nie wiem, nie jest krawcem, a z ubraniami nie ma nic wspólnego. Chyba po prostu dlatego, że wdzięcznie wyglądają i fajną zabawą było ich wycinanie i robienie dziurek.

Ciasteczka mają słodki maślany smak, po dodaniu kakao mogą być w wersji czekoladowej. Z jednej porcji ciastek wychodzi naprawdę sporo.

A jak powstały guziczki? Ciasto grubiej rozwałkowałam i wycięłam małe kółka kieliszkiem. Lekko je rozpłaszczyłam, tak żeby średnica się powiększyła i zrobiłam drugie kółko lekko dociskając kieliszek do ciasteczka. Dziurki powiększyłam wykałaczką i tak powstały guziki.




MAŚLANE CIASTECZKA


420g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
250g miękkiego masła
220g cukru
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej


  • Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i pastę waniliową, dobrze wymieszać.
  • Dodać mieszankę z mąką, zagnieść ciasto.
  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180C.
  • Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka.
  • Piec ok. 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.
*Jeśli ciasteczka mają być czekoladowe do mąki należy dodać 2 łyżki kakao w proszku.







smacznego 


Nowszy post Starszy post Strona główna

10 komentarzy :

  1. Hmpf... Mam jednak nadzieję, że kolega ma co nieco wspólnego z ubraniami, na przykład pełną szafę. Bo jak się będzie publicznie pokazywał bez, to może nabawić się kłopotów ;)
    A guziczki urocze - bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, tak, szafę z ubraniami ma :) może guziki zamiennie będzie doszywać ;)

      Usuń
  2. Chciałabym mieć takie przy zimowym swetrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczególnie w zimowe, długie wieczory jak czasami depresja łapie.. to dopiero poprawiłoby humor.

      Usuń
  3. Czym można zastąpić pastę waniliową (: ?
    Ciastka wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... paste mozna zastapic tez esencja waniliowa bez problemu. Polecam zrobic samemu taka esencje z wanilii i spirytusu. Bo naturalna wanilia smakuje duzo lepiej niz sztuczna.

      Usuń
  4. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ciasto nie dało się ugniatać... Było kleiste i miękkie... Jakieś rady na następną próbę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to ciasto całkowicie robię w mikserze. Zaraz po przygotowaniu faktycznie jest kleiste i miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce powinno stać się bardziej zwarte w sam raz do formowania ciasteczek. Jeśli za dług po wyjęciu z lodówki kulki na ciastka są trzymane w dłoniach temperatura powoduje, że znowu stają się miękkie. Proponuję też powoli dodawać mąkę i patrzeć jak ciasto na nią reaguje, bo być może było jej za mało lub za dużo.

      pozdrawiam

      Karolina tunaCooking

      Usuń