Panierka panco jest to nic innego jak panierka z suchych okruszków chlebowych. Można ją kupić w sklepach z azjatycka żywnością. Nie jest to to samo co nasza swojska bułka tarta (jeśli ktoś użyje bułki tartej do tych szparagów to proszę o podzielenie się opinią), panco ma większe okruszki i jest bardziej chrupiące. Mam również wrażenie, że przy smażeniu wchłania mniej tłuszczu niż klasyczna panierka.
Opakowanie panco nie jest drogie, więc tym bardziej warto je kupić jeśli przypadkiem się na nie natkniecie.
Upieczone w ten sposób szparagi mają chrupiącą skórkę. Dobrze smakują z lekkim sosem czosnkowym jako przekąska na wieczór.
CHRUPIĄCE PIECZONE SZPARAGI
500g szparagów
jajko
mąka
60g panco
40g startego parmezanu
sól, pieprz
jajko
mąka
60g panco
40g startego parmezanu
sól, pieprz
- Piekarnik nagrzać do 200C.
- Szparagi umyć i oczyścić.
- Na talerzu rozmieszać jajko.
- Panierkę wymieszać w proporcji ze startym serem
- Szparagi pojedynczo obtaczać w mące, jajku i panierce.
- Ułożyć opanierowane szparagi na papierze i piec przez 15-20 minut, aż staną się złote.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać solą i pieprzem do smaku.
smacznego
Mniam, cudownie musi chrupać, szparagi mogłabym jeść na śniadanie obiad i kolację :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szparagi, a dobrze się składa bo akurat mam zapas w lodówce:)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę.. u mnie już pusto..
UsuńW takim wydaniu szparagi musiały byc pyszne! :)
OdpowiedzUsuń