Ciasteczka mają słodki maślany smak, po dodaniu kakao mogą być w wersji czekoladowej. Z jednej porcji ciastek wychodzi naprawdę sporo.
A jak powstały guziczki? Ciasto grubiej rozwałkowałam i wycięłam małe kółka kieliszkiem. Lekko je rozpłaszczyłam, tak żeby średnica się powiększyła i zrobiłam drugie kółko lekko dociskając kieliszek do ciasteczka. Dziurki powiększyłam wykałaczką i tak powstały guziki.
420g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
250g miękkiego masła
220g cukru
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
- Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i pastę waniliową, dobrze wymieszać.
- Dodać mieszankę z mąką, zagnieść ciasto.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180C.
- Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka.
- Piec ok. 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.
*Jeśli ciasteczka mają być czekoladowe do mąki należy dodać 2 łyżki kakao w proszku.
smacznego
Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńHmpf... Mam jednak nadzieję, że kolega ma co nieco wspólnego z ubraniami, na przykład pełną szafę. Bo jak się będzie publicznie pokazywał bez, to może nabawić się kłopotów ;)
OdpowiedzUsuńA guziczki urocze - bardzo mi się podobają :)
haha, tak, szafę z ubraniami ma :) może guziki zamiennie będzie doszywać ;)
UsuńChciałabym mieć takie przy zimowym swetrze :)
OdpowiedzUsuńszczególnie w zimowe, długie wieczory jak czasami depresja łapie.. to dopiero poprawiłoby humor.
UsuńCzym można zastąpić pastę waniliową (: ?
OdpowiedzUsuńCiastka wyglądają obłędnie!
Hmmm... paste mozna zastapic tez esencja waniliowa bez problemu. Polecam zrobic samemu taka esencje z wanilii i spirytusu. Bo naturalna wanilia smakuje duzo lepiej niz sztuczna.
UsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs
Moje ciasto nie dało się ugniatać... Było kleiste i miękkie... Jakieś rady na następną próbę?
OdpowiedzUsuńJa to ciasto całkowicie robię w mikserze. Zaraz po przygotowaniu faktycznie jest kleiste i miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce powinno stać się bardziej zwarte w sam raz do formowania ciasteczek. Jeśli za dług po wyjęciu z lodówki kulki na ciastka są trzymane w dłoniach temperatura powoduje, że znowu stają się miękkie. Proponuję też powoli dodawać mąkę i patrzeć jak ciasto na nią reaguje, bo być może było jej za mało lub za dużo.
Usuńpozdrawiam
Karolina tunaCooking