... tunaCooking ...: BISCOTTI Z CZEKOLADĄ

BISCOTTI Z CZEKOLADĄ

By | 20:17 3 comments
Pod choinkę dostałam od mojej przyjaciółki książkę kucharską Sigrid Verbert Smakowite prezenty. Do każdego przepisu są ładne zdjęcia, które jeszcze bardziej zachęcają do przetestowania przepisów. Na pierwszy ogień poszły biscotti z czekoladą. 

Od jakiegoś czasu brakowało mi ciastka do przegryzienia przy herbacie, a te można przechowywać nawet dwa tygodnie. Podobno (chociaż tego nie próbowałam) po upieczeniu jak wystygną można je zamrozić i tak przechowywane wytrzymają nawet do 4 tygodni. Przed jedzeniem trzeba zostawić je do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej. 

A czym się różnią biscotti od cantucci? Biscotti odnoszą się do określenia podwójnie pieczony. Określa się tak wszystkie ciastka i herbatniki poddane takiemu procesowi. Biscotti mogą zawierać różne dodatki jak rodzynki, figi, czekoladę, orzechy czy cokolwiek innego. Cantucci pochodzą z miasta Prado i zawsze są z migdałami. 

Tak więc zafundujmy sobie relaksujący wieczór z czekoladowymi biscotti i gorącą herbatą.





BISCOTTI Z CZEKOLADĄ

310g mąki
200g cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli




Piekarnik nagrzać do 180C.
Utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na gładką, puszystą masę
.
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, gorzka czekolada, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać do masy z jajka i wymieszać.
Ciasto będzie dość kleiste. Uformować z ciasta wałeczki o szerokości 3-4cm i długości ok. 10cm długości.
Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę do przestygnięcia i pokroić na małe ciasteczka.
Ponownie piec przez 20 minut.



smacznego



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze :

  1. Kocham biscotti! Jeszcze nigdy takich z czekoladką nie jadłam! Must do :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam biscotki. W puszce przechowuję nawet trzy tygodnie - smakują bez zarzutu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, u mnie tyle nie przetrwały, bo zjadłam w ciągu tygodnia :)

      Usuń