Kubeczki ciekawie wyglądają i są szybkie w przygotowaniu.
JABŁKOWE KUBECZKI
ciasto francuskie
2 średniej wielkości jabłka
30g rozdrobnione migdały
50g rodzynki
30g brązowy cukier
1 łyżeczka cynamonu
jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
sznurek do zawiązania ciasta
Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.
Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.
Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)
smacznego
Pięknie i smacznie wygląda, pewnie prosto z piekarnika można jeść:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń