... tunaCooking ...: JABŁKOWE KUBECZKI

JABŁKOWE KUBECZKI

By | 17:45 2 comments
Kiedyś szarlotka była moim ulubionym ciastem. Teraz priorytety trochę się zmieniły i chyba postawiłabym na coś czekoladowego, ale mimo wszystko słodkości z jabłkami nadal są kuszące. Tak właśnie powstał pomysł na jabłkowe kubeczki, które mają w sobie wszystkie składniki, które lubię, czyli jabłka, rodzynki i migdały.


W wersji bardziej świątecznej można dodać do goździki i startą skórkę z pomarańczy, ale jesienna opcja jest tylko z pachnącymi cynamonem jabłkami.

Kubeczki ciekawie wyglądają i są szybkie w przygotowaniu.





JABŁKOWE KUBECZKI

ciasto francuskie
2 średniej wielkości jabłka
30g rozdrobnione migdały
50g rodzynki
30g brązowy cukier
1 łyżeczka cynamonu

jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
sznurek do zawiązania ciasta



Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg)

Jabłka obrać ze skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę. 

Dodać pokruszone migdały, rodzynki i cukier, wszystko posypać łyżeczką cynamonu i wymieszać.

Kubeczki posmarować masłem. Nałożyć do każdego porcję jabłek.


Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na górę kubeczków. "Przykrywkę" z ciasta związać delikatnie dookoła sznurkiem. Na górze zrobić kilka otworów, żeby nie popękało w trakcie pieczenia.


Roztrzepanym jajkiem posmarować ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut (aż do zarumienienia ciasta)



smacznego





Potrawy rozgrzewające
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Pięknie i smacznie wygląda, pewnie prosto z piekarnika można jeść:)

    OdpowiedzUsuń