... tunaCooking ...: KAPUSTA Z GRZYBAMI

KAPUSTA Z GRZYBAMI

By | 19:30 Leave a Comment
Kapusta z grzybami zazwyczaj kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, jednak sama jest też doskonałym dodatkiem do dania głównego. Ta została sprawdzona w zestawieniu z pieczoną kaczką i spisała się doskonale.

Przepis na kapustę jest od mamy P. Poznałam ją chodząc na weekendowe obiady i przyznam, że od samego początku stała się jednym z moich ulubionych dań na tych spotkaniach. Przepis jest wegański.




KAPUSTA Z GRZYBAMI


250g kiszonej kapusty
30 g suszonych prawdziwków
1 średniej wielkości cebula
1-2 łyżki oleju
150-200ml wody
ziele angielskie
liść laurowy
sól, cukier


Kapustę należy lekko przepłukać jeśli jest za kwaśna. Na dno garnka wlać olej i przełożyć kapustę, lekko wymieszać i zalać wodą. Na małym ogniu gotować kapustę do miękkości bez przykrycia.

W tym samym czasie suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do nasiąknięcia. Ciemnej wody z grzybów nie należy wylewać, użyjemy jej potem do uzupełniania wody w garnku z kapustą.

Miękkie grzyby pociąć w paski, a wodę dodawać porcjami do kapusty. Na końcu dodać pocięte grzyby oraz ziele angielskie i liście laurowe. W tym momencie kapusta powinna mieć już ciemniejszy kolor od grzybkowej wody. Wszystko zostawiamy na najmniejszym ogniu do dalszego gotowania.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z małą ilością oleju cebulę należy zeszklić. Taką posypać łyżką mąki, chwilę podsmażyć. Dodać łyżkę wody, całość przemieszać i dodać do kapusty.

Wymieszać cebulę z kapustą i gotować na małym ogniu, aż cebula "zniknie" wizualnie w kapuście, mieszając od czasu do czasu.

W tym czasie przyprawić wszystko solą i cukrem, sprawdzając często smak.



smacznego


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :