tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: SERNIK Z MIODEM I KARMELOWYMI ORZECHAMI

SERNIK Z MIODEM I KARMELOWYMI ORZECHAMI

By | 16:51 1 comment
Do sernika zabierałam się jak do przysłowiowego „jeża”. Zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto niesłychanie skomplikowane i trudne w wykonaniu, gdzie wystarczy minimalny błąd i jest klapa. Być może przez te obawy przy pieczeniu, jak rzadko kiedy, używałam wagi i wszystko robiłam przy z dbałością o najmniejsze szczegóły.

Przeanalizowanie kilku przepisów i rady od mamy, która piecze najlepszy sernik na świecie, zaowocowały sukcesem. Pysznym, puszystym sernikiem z dobrze zbilansowanym smakiem kwaśnym i słodkim. Posiekane orzechy zanurzone w karmelu miło chrupią i wprowadzają dodatkową słodycz do masy sernikowej.

Teraz pieczenie serników już jest jak najbardziej w moim zasięgu. Strach minął i nie mogę się doczekać kolejnego sernikowego wyzwania. A tymczasem makaroniki nadal są na mojej czarnej cukierniczej liście.. mam nadzieję, że przygoda z nimi będzie tak przyjemna jak z sernikiem.






SERNIK Z MIODEM I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI

spód:
100g mąki
100g orzechów laskowych
90g zimnego masła
40g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

masa serowa:
1kg twarogu (podwójnie mielony lub sernikowy)
150g miodu
100g śmietanki 36%
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

dekoracja:
1/3 szklanki wody
100g posiekanych orzechów
1 szklanka brązowego cukru
100g śmietany 36%


Orzechy zmiksować na mąkę.
Dodać do orzechów cukier, sól i mąkę, wymieszać.
Dodać zimne masło i ucierać aż do uzyskania konsystencji okruchów chleba.
Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód formy.
Nagrzać piekarnik na 180C.
W tym czasie utrzeć ser jeśli robimy z kostek twarogu.
Spód ciasta nakłuć widelcem i piec przez 20 minut.
Oddzielić żółtka od białek.
W misce miksera utrzeć na gładką pastę miód i żółtka jajek.
Dodać śmietankę i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Dodawać powoli zmielony twaróg aż wmiesza się w masę jajeczno-miodową.
W drugiej misce ubić na sztywno białka.
Wmieszać delikatnie ubite białka do masy serowej.
Masę sernikową wyłożyć na podpieczony spód.
Sernik włożyć do piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150C i piec przez 110 minut.
Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, nie wyciągać.

Gdy sernik wystygnie przygotować masę orzechową.
Do rondelka wsypać posiekane orzechy, cukier i wodę.
Wymieszać i dodać śmietankę.
Odparować wodę ciągle mieszając aż do momentu gdy cukier się skarmelizuje, około 20 minut.
Przełożyć orzechy z karmelem na wierzch sernika
Poczekać aż wystygnie.

uwagi:  
do piekarnika przy pieczeniu sernika należy włożyć na sam dół blachę zalaną gorącą wodą. 




smacznego

Serniki dla Miksera - edycja 1.14
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :