Póki pogoda się nie zmieni próbuję ratować się tradycyjnymi sposobami. Jednym z nich jest ta gęsta zupa z pomidorów i tuńczyka. Treściwa, lekko pikantna, chociaż entuzjastom pikantności nie zabraniam dodać większej ilości papryczek;) Zupa miło rozgrzewa w takie pochmurne dni, a smak pomidorów sam w sobie kojarzy mi się ze słońcem.
GĘSTA ZUPA Z TUŃCZYKIEM
3 szalotki2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
150g tuńczyka w oleju
800g pomidorów (2 puszki)
6 dużych kaparów
200g zielonych oliwek pociętych w plasterki lub połówki
1 łyżka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
łyżeczka cukru
sól, sok z cytryny
śmietana
Roztopić w garnku masło.
Dodać szalotki i czosnek. Smażyć aż do momentu, gdy się cebula się zeszkli.
Pomidory zblendować na gładką masę i dodać do garnka.
Dodać bulion, tuńczyka, kapary, zielone oliwki i posiekane papryczki.
Gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
Doprawić sokiem z cytryny, słodką papryką, solą i cukrem.
Podawać z łyżką śmietany i ćwiartką cytryny.
Pyszna! Zrobiłam bez cytryny, moim zdaniem zupa jest wystarczająco ,kwaskowata' bez niej :)
OdpowiedzUsuńŚmietany też nie dodawałam, ale to już chyba zależy od indywidualnych upodobań.