... tunaCooking ...: GĘSTA ZUPA Z TUŃCZYKIEM

GĘSTA ZUPA Z TUŃCZYKIEM

By | 10:23 1 comment
Czy znacie ten ludowy zabobon o kwitnącej forsycji? Podobno, gdy kwitnie to wiosenna ciepła, słoneczna pogoda psuje się i jest pochmurno, deszczowo i zimno. Oczywiście w zabobony nie wierzę, ale od kilku lat obserwuję dokładnie taką zależność. Gdy żółte krzewy kwitną pogoda jest okropna, a ja zamarzam i zmieniam się w kostkę lodu. Wszystko mija, gdy kwiatki zaczynają opadać i pojawiają się zielone liście. Mam nadzieję, że lada moment się to już stanie, bo pierwsze słoneczne dni zachęciły mnie skuteczne i do spędzania czasu na powietrzu.
Póki pogoda się nie zmieni próbuję ratować się tradycyjnymi sposobami. Jednym z nich jest ta gęsta zupa z pomidorów i tuńczyka. Treściwa, lekko pikantna, chociaż entuzjastom pikantności nie zabraniam dodać większej ilości papryczek;) Zupa miło rozgrzewa w takie pochmurne dni, a smak pomidorów sam w sobie kojarzy mi się ze słońcem.





GĘSTA ZUPA Z TUŃCZYKIEM
3 szalotki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
150g tuńczyka w oleju
800g pomidorów (2 puszki)
6 dużych kaparów
200g zielonych oliwek pociętych w plasterki lub połówki
1 łyżka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
łyżeczka cukru
sól, sok z cytryny
śmietana




Szalotki drobno posiekać, czosnek pokroić w plasterki.
Roztopić w garnku masło.
Dodać szalotki i czosnek. Smażyć aż do momentu, gdy się cebula się zeszkli.
Pomidory zblendować na gładką masę i dodać do garnka.
Dodać bulion, tuńczyka, kapary, zielone oliwki i posiekane papryczki.
Gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
Doprawić sokiem z cytryny, słodką papryką, solą i cukrem.
Podawać z łyżką śmietany i ćwiartką cytryny.







smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :

  1. Pyszna! Zrobiłam bez cytryny, moim zdaniem zupa jest wystarczająco ,kwaskowata' bez niej :)
    Śmietany też nie dodawałam, ale to już chyba zależy od indywidualnych upodobań.

    OdpowiedzUsuń