Po upieczeniu jest słodka i delikatna. Bez problemu może zastąpić warzywo do obiadu, jeśli nie chcemy z niej robić zupy. W przyszłości może spróbuję też wersję z mlekiem kokosowym, bo myślę, że to połączenie też będzie ciekawe w smaku.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z IMBIREM
5 dużych marchwi
dwie gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
600ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, sok z cytryny
śmietanka
Marchewki wyczyścić i obrać. Pokroić w mniejsze części i zmieszać z oliwą zmieszaną z rozmarynem.
Nastawić piekarnik na 190ºC.
Marchewki poukładać na papierze do pieczenia i piec przez ok 1 godzinę, aż do momentu, gdy staną się miękkie, słodkie i lekko skarmelizowane.
W garnku podgrzać bulion warzywny.
Dodać drobno pokrojone marchewki, posiekany imbir i cynamon.
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Podawać ozdobione śmietanką i cynamonem.
smacznego / bon appetit
Piękne zdjęcia. U mnie też marchewka, ale w soku :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Uwielbiam soki z marchewki. A marchewka - buraczek - jabłko to już w ogóle om nom nom :)
Usuń