... tunaCooking ...: ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z IMBIREM

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z IMBIREM

By | 11:21 2 comments
Macie już dość tej pogody? Ja totalnie. Marzę o tym, żeby wygrzać się na słońcu. Póki co ogrzewam się od środka rozgrzewającym jedzeniem. Zupa krem z pieczonej marchewki jest dobrym połączeniem na takie warunki. Dodatek imbiru rozgrzewa i wierzę, że dzięki temu uda się uniknąć przeziębienia, a delikatna marchewka jest dietetycznym warzywem, które można jeść w każdej ilości.

Po upieczeniu jest słodka i delikatna. Bez problemu może zastąpić warzywo do obiadu, jeśli nie chcemy z niej robić zupy. W przyszłości może spróbuję też wersję z mlekiem kokosowym, bo myślę, że to połączenie też będzie ciekawe w smaku.



ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z IMBIREM

5 dużych marchwi
dwie gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
600ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, sok z cytryny
śmietanka

Marchewki wyczyścić i obrać. Pokroić w mniejsze części i zmieszać z oliwą zmieszaną z rozmarynem.
Nastawić piekarnik na 190ºC.
Marchewki poukładać na papierze do pieczenia i piec przez ok 1 godzinę, aż do momentu, gdy staną się miękkie, słodkie i lekko skarmelizowane.
W garnku podgrzać bulion warzywny.
Dodać drobno pokrojone marchewki, posiekany imbir i cynamon.
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Podawać ozdobione śmietanką i cynamonem.



smacznego / bon appetit
Marchew w roli głównej 2 Zdrowy tryb życia Wiosenne zupy
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Piękne zdjęcia. U mnie też marchewka, ale w soku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Uwielbiam soki z marchewki. A marchewka - buraczek - jabłko to już w ogóle om nom nom :)

      Usuń