tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKĄ

MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKĄ

By | 10:21 Leave a Comment

Ciasta czekoladowe są zdecydowanie tym, co lubię najbardziej. Osobiście w różnych zapiskach poupychanych w zeszytach i książkach mam kilkadziesiąt różnych przepisów. Ale wychodzę również z założenia, że przepisów na ciasta czekoladowe nigdy nie jest za mało ;)

Tym razem do kolekcji dołącza kolejny, który powstał trochę z potrzeby smaku i zjedzenia czegoś słodkiego, a trochę ze względu na nadmiar mąki migdałowej. Tak, tak, jeśli ktoś z Was był na tunaCookingowym facebooku to widział, że kilka dni temu zaczęłam walczyć z makaronikami. Przy ich produkcji powstaje dość duży odrzut mielonych migdałów, a w przyrodzie nic się przecież nie marnuje;)

Na makaroniki przyjdzie czas, a póki co zachęcam do upieczenia pysznego ciasta o intensywnym czekoladowym smaku z delikatnym aromatem suszonych śliwek. Płatki migdałowe, którymi posypana jest polewa przyjemnie chrupią i nadają wypiekowi interesując teksturę.

Ciasto jest prawie bez glutenu, dosłownie 3 łyżki mąki na całą masę. Trochę bałam się rezygnować z niej całkowicie, ale jeśli, ktoś tak zmodyfikuje ten przepis to mam nadzieję, że pochwali się zdjęciem lub chociaż da znać jak wyszło.





MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKĄ


125g gorzkiej czekolady
100g masła
100g zmielonych migdałów
35g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3 jajka
100g cukru pudru (+ 3 łyżki dodatkowe)
1 łyżeczka pasty waniliowej
100g suszonych śliwek
szczypta soli

polewa:
75g gorzkiej czekolady
30g masła
płatki migdałowe



Nagrzej piekarnik do 190ºC.
Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do schłodzenia.
Oddziel żółtka jajek od białek.
W misce zmieszaj żółtka jajek z cukrem pudrem, pastą waniliową i solą. Ucieraj aż masa będzie jasna i gładka.
Dodaj schłodzoną płynną czekoladę z masłem i mielone migdały.
W oddzielnej misce ubij białka jajek, dodając pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Piana powinna być lekko sztywna.
Dodaj do czekoladowo-migdałowej mieszanki mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
Suszone śliwki pokrój w małe kawałki i wmieszaj do ciasta.
Dodaj pianę z białek w trzech partiach i delikatnie wmieszaj ją w czekoladowe ciasto.
Przelej ciasto do formy i piecz około 35 minut, aż do momentu gdy wbita wykałaczka będzie czysta.
Ostudź ciasto na metalowej kratce.
Gdy ciasto będzie już chłodne można przygotować polewę.
Roztop masło z czekoladą i wymieszaj na gładką masę.
Polej ciasto i posyp płatkami migdałów.



smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :