tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: KAPUSTA Z WINEM I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ

KAPUSTA Z WINEM I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ

By | 17:27 Leave a Comment

Lada moment zaczną się Święta i pewnie już wszyscy są w ferworze gotowania, sprzątania i pakowania prezentów. Jeśli będziecie mieli ochotę na kapustę w tej wersji jeszcze zdążycie. Jest piątek, więc trzeba odpuścić imprezy, zakasać rękawy i zająć się ostatnimi przygotowaniami ;).

Do tej pory na święta jadłam tradycyjną wersję kapusty z grzybami. W tym roku postawiłam na trochę inną wersję. Też bardzo kojarzącą się ze Świętami. Kapusta duszona w czerwonym winie, przesiąknięta aromatem suszonych, wędzonych owoców i odrobiną cynamonu. Pychota.

Kapusta najlepiej smakuje odgrzewana trzy razy, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę warto.

W mojej wersji użyłam wina z mieszanki szczepów tempranillo i cabernet sauvignon, ale myślę, że dobór konkretnego zależy od indywidualnego smaku i gustu.








KAPUSTA Z WINEM I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ



500g kiszonej kapusty

1 łyżka oleju

200ml czerwonego wytrawnego wina

10g suszonych grzybów

30g wędzonej śliwki węgierki

1 wędzona gruszka

1 cebula

3 kulki ziela angielskiego

1 liść laurowy

1 łyżeczka cynamonu

sól, pieprz, cukier




Z kapusty odcisnąć kwaśny płyn i przelać do szklanki.

Odciśniętą kapustę przepłukać lekko zimną wodą.

Do garnka wlać olej i przełożyć kapustę.

Podsmażyć lekko na niewielkim ogniu.

Dodać wino i dusić bez przykrycia.

Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku.

Gdy kapusta trochę zmięknie dodać namoczone grzyby pokrojone w małe kawałki oraz wodę, którą były zalane.

Do garnka dodać gruszkę, śliwki, ziele angielskie, cynamon i liść laurowy.

Dusić na niewielkim ogniu i uważać aby się nie przypaliło.

Cebulę drobno posiekać.

Zeszklić na patelni i dodać do kapusty. Dusić tak długo aż cebula „zniknie” wizualnie w kapuście.

Do kapusty dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Kwaśność można regulować dodając płyn, który na początku był odciśnięty.

Po schłodzeniu najlepiej jest kapustę jeszcze dwa razy podgrzać i schładzać, wtedy smakuje najlepiej.


smacznego

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :