Przeglądając różne przepisy w internecie natrafiłam na stronę magazynu Sainsbury z którego wzięłam przepis. Finalna wersja została lekko zmodyfikowana, dodałam połowę mniej posiekanych migdałów ( a i tak w cieście jest ich bardzo, bardzo dużo) i zamiast samo rosnącej mąki dałam mieszankę sody i proszku do pieczenia.
Ciasto wychodzi wilgotne, z pomarańczowym aromatem. Słodki smak złamany kwaśnym rabarbarem. Migdały w środku chrupią i nadają interesującą konsystencję. Letnie owocowe aromaty. Mi smakowało bardzo, więc pomimo że przepis nie był testowany kilkukrotnie to polecam.
MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z RABARBEREM
550g rabarbaru
150g miękkiego masła
150g cukru
2 jajka
starta skórka z jednej pomarańczy
100g mąki
100g posiekanych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
płatki migdałów do posypania
- Piekarnik nagrzać do 180C.
- W misce utrzeć mikserem na gładką puszystą masę masło i cukier.
- Dodać jajka i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać.
- Do masy dodać pokruszone migdały.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Przesiać do masła z cukrem i wymieszać do momentu aż składniki się połączą.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć połowę masy i poukładać na niej część pokrojonego rabarbaru.
- Posypać cukrem i przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
- Piec ok. 1 godzinę, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie przed przełożeniem na kratkę. Podawać całkowicie schłodzone.
smacznego
domowe, po zdjęciach widać, że przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!