Jest kilka takich potraw i smaków, które pojawiają się tylko wiosną i tylko przez krótką chwilę można się nimi podelektować. Jednym z nich jest młoda kapusta z koperkiem. Klasyk w polskiej kuchni. Chyba każdy jadł taką zarówno w dzieciństwie jak i w dorosłym życiu.
Standardowy zestaw obiadowy to kapusta z koperkiem, młode ziemniaki i schabowy. Cóż ze schabowego chętnie zrezygnowałam, ale duszoną kapustą nie mogę gardzić.
Najprawdopodobniej ile osób robiących kapustę tyle przepisów. W mojej wersji jest najprostszy, bez zbędnych modyfikacji. Bez dodatkowych kalorii z zasmażki lub śmietany. Tylko kapusta, cebula i koperek. Połączenie, które samo się broni.
MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM
1 łyżka masła
1 cebula
1 główka młodej kapusty
300ml wody
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 łyżki koperku
sól, pieprz
szczypta cukru
Cebule pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.
Kapustę wymyć, zdjąć zewnętrzne liście i wyciąć środek.
Poszatkować kapustę.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać kapustę wodą do 1/3 wysokości.
Powoli dusić kapustę pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodać koperek.
Dusić aż do momentu gdy kapusta zmięknie.
Dodać do smaku sól, pieprz i cukier.
smacznego
ja robię podobną tylko dodaję nieco octu, dzięki temu wyostrza smak, ewentualnie można zastąpić ocet sokiem z cytryny, warto spróbować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź:) Ja zawsze się zastanawiałam nad sokiem z cytryny, ale jeszcze jakoś nie złożyło się. Czasami też daję łyżeczkę przecieru pomidorowego i wtedy też ma ostrzejszy smak.
Usuńpozdrawiam
aaa, zapomniałam dodać, że u mnie zawsze w wersji z podsmażonym boczkiem ale pewnie Twój sposób też jest pyszny, mój przepis: http://mycatcooks.blogspot.com/2013/03/moda-kapustka-na-pierwszy-dzien-wiosny.html
OdpowiedzUsuńBoczek ma bardzo mocny smak więc do wersji vege trzeba się przekonać, jeśli ktoś cały czas jadał "wzmacniane". Wiem, że taka z mięsem też jest świetna:)
Usuńto co Tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj akurat będę coś tworzyć z młodej kapusty być może wykorzystam Twój przepis ;)
pozdrawiam.
Thank you! This recipe was delicious, and a great way to use my early summer cabbage : )
OdpowiedzUsuńThank you! this recipe was delicious, and a great way to use my early spring cabbage : )
OdpowiedzUsuń