... tunaCooking ...: CZEKOLADOWE LODY Z SOLONYM KARMELEM

CZEKOLADOWE LODY Z SOLONYM KARMELEM

By | 15:18 5 comments

W majówkę niestety nie było najlepszej pogody, ale równo z jej końcem dni zrobiły się ciepłe i słoneczne. W sam raz do rozpoczęcia sezonu na robienie domowych lodów. Na początek poszły lody czekoladowe z solonym karmelem, który zachwycił mnie od pierwszej chwili.

Przepis nie wymaga stosowania maszyny do robienia lodów. Wystarczy pojemnik i blender. W trakcie produkcji nawet zastanawiałam się czy blender jest aż tak bardzo potrzebny i czy nie zastąpiłby go z powodzeniem zwykły widelec, którym można by roztrzepać lekko zamarznięte lody. Jeśli ktoś z Was robiłby je bez użycia blendera szybciej niż ja to bardzo proszę o informacje jak wyszło.
Gotowe lody mają delikatną kremową konsystencję i rozpływają się w ustach. 
Jeśli bardzo ktoś chce zmienić mleko niesłodzone na słodzone, myślę, że nie ma z tym żadnego problemu. Ja wybieram niesłodzone, ponieważ podświadomie wydaje mi się, że dzięki temu zjadam mniej cukru, no i mam wpływ na jego ilość.




CZEKOLADOWE LODY Z SOLONYM KARMELEM


290g śmietany 36%
170g skondensowanego niesłodzonego mleka
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek cukru
5 łyżek solonego karmelu



Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubić trzepaczką na pianę.

Dodać powoli cukier i dalej ubijać.

Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać wszystko na gładką czekoladową bita śmietanę.

Dodać skondensowane mleko. 
Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika.

Po 40 minutach wyjąć lody i zblenderować na gładką masę pozbywając się kryształków lodu. 

Wstawić do zamrażalnika na kolejne 40 minut. 
Powtórzyć cały proces trzy razy. Za trzecim razem, gdy masa będzie już gęsta po blendowaniu dodać solony karmel i delikatnie wmieszać go łyżką w masę. Lody wstawić do zamrażalnika aż do całkowitego zmrożenia, ok 6 godzin.


smacznego 

Nowszy post Starszy post Strona główna

5 komentarzy :

  1. oj już sobie wyobrażam obłędny smak tych lodów :)

    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawde obledny, warto przetestowac :)

      Usuń
  2. Pycha, super że wystarczy tylko blender, choć w lidlu ma być maszynka do lodów i chyba się skuszę, przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń