tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: Sałatka Pad Thai

Sałatka Pad Thai

By | 14:38 Leave a Comment

Fala upałów powoduje, że nie mam ochoty na nic co przygotowuje się długo. Najchętniej jadłabym rzeczy bez większej obróbki termicznej. I tu idealnie wpisuje się ta sałatka. Jest tak turbo zdrowa, że to nieprawdopodobne, że jest tak smaczna.

Do przygotowania potrzebny jest deska do krojenia, miska i w wersji low cost obieraczka do ziemniaków. Kluczem do sałatki jest sos, więc zachęcam do eksperymentów i zmian proporcji składników zgodnie z upodobaniami. 



























Składniki na dwie duże porcje sałatki:
0,5 szt. cukinii średniej wielkości
2 marchewki
200 g kiełków (najlepiej fasolki mung, ale każde Wasze ulubione będą ok)
160 g tofu (ja najbardziej lubię wędzone, ale tu też pełna dowolność)
1 mała garść posiekanej kolendry
1 łyżka sezamu (może być podprażony)

sos:
60 g masła orzechowego
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu tamari (jeśli nie macie pod ręką tamari możecie dać ciut więcej sojowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka imbiru (posiekanego lub przeciśniętego przez praskę)
kilka łyżek wody dla konsystencji

Warzywa wymyć i obrać ze skórki.
Cukinię i marchewkę zeskrobać na wstążki.
Dodać kiełki i tofu pokrojone w kostkę.
Dodać kolendrę i sezam i wymieszać.
Warzywa odstawić na bok i przygotować sos.

W misce zmieszać wszystkie składniki sosu. 
Ewentualnie doprawić do smaku którymś składnikiem ekstra.

Sałatkę z sosem wymieszać tuż przed podaniem. Udekorować posiekaną kolendrą, kruszonymi orzechami ziemnymi i kawałkiem limonki.

Starszy post Strona główna

0 komentarze :