... tunaCooking ...: SPRING ROLLS Z CHRUPIĄCĄ PIECZONĄ KACZKĄ SPRING ROLLS WITH CRISPY ROASTED DUCK

22 lis 2013

SPRING ROLLS Z CHRUPIĄCĄ PIECZONĄ KACZKĄ
SPRING ROLLS WITH CRISPY ROASTED DUCK



Z kursu kulinarnego na temat przyrządzania kaczki wyszłam z kilkoma smacznymi przepisami. Najłatwiejszy i wymagający najmniej roboty to springrolls z mięsem z pieczonej kaczki. Należy pamiętać o tym, aby kaczka była rozmrożona i w temperaturze pokojowej. Wtedy mięso niezależnie od sposobu przyrządzania zrobi się równomiernie.

Pieczonych kaczych udek chyba nie można zepsuć. Nie wyobrażam sobie tego, ewentualnie jeśli ktoś odejdzie od piekarnika i nie przyjdzie na koniec pieczenia.

Skórkę nakłuwamy wykałaczką żeby tłuszcz się wytopił. Mięso nie będzie suche, a skórka zrobi się chrupiąca. Koniec, tyle jest filozofii w pieczeniu kaczych udek.

Raz nawet nie przyprawiłam mięsa ani sola, ani pieprzem i doprawiałam dopiero przy robieniu roll sów i też było smaczne.

Springrolls można jeść z sosem sojowym lub w wersji bardziej słodkiej z sosem śliwkowym jak z kaczki po pekińsku. Zachęcam do eksperymentowania zarówno z sosami jak i z nadzieniem. Ze zmianą proporcji i składu.



SPRING ROLLS Z CHRUPIĄCĄ PIECZONĄ KACZKĄ

2 kacze udka
1/2 ogórka zielonego
średniej wielkości marchewka
świeża mięta
świeża kolendra
papier ryżowy
kiełki soi



Piekarnik nagrzać do temperatury 160C.
Kacze udka oczyścić.
Skórę ponakłuwać wykałaczką.
Przyprawić solą i pieprzem.
Poukładać na blaszce i piec przez 90 minut (do momentu aż skórka będzie złocista i chrupiąca).
Po upieczeniu oddzielić mięso i skórkę od kości.
Warzywa pokroić w zapałki.
Mięso wymieszać z warzywami i ziołami.
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namoczyć w wodzie i ułożyć na płaskiej powierzchni.
Nałożyć farsz i zawinąć spring rollsa.
Podawać z sosem sojowym i limonką.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPRING ROLLS WITH CRISPY ROASTED DUCK

2 duck legs
1/2 cucumber
1 medium size carrot
fresh mint
fresh coriander
rice paper
soy bean sprouts

Preheat the oven to 160C (320F).
Clean ducks legs.
Pierce skin with toothpick.
Add salt and pepper to taste.
Roast legs for 90 minutes (until skin becomes golden and cryspy).
Remove skin and meat.
Cut vegetables into long and thin pieces.
Mix meat, vegetables and herbs.
Place 1 rice paper  wrapper in a shallow bowl of water until softened, and then lay on a flat surface.
In the center of the wrapper, add stuffing. Fold in the sides of the wrapper, fold up the bottom and then roll. Repeat with the remaining wrappers and duck.
Serve immediately with soy sauce and lime.

smacznego / bon appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...