tunaCooking - przepisy, jedzenie, desery, obady: Kapusta z pomidorami

Kapusta z pomidorami

By | 09:50 2 comments
Kapusta z pomidorami czekała na swoją kolej chyba od wiosny. Sama nie wiem dlaczego, ale jakoś zawsze znajdowały się inne przepisy.

Nie jest to pełne danie, raczej dodatek do obiadu. Smakuje jak duszona kapusta z gołąbków w sosie pomidorowym. Nie ukrywam, że gołąbki same w sobie lubię, ale najlepszą ich częścią jest właśnie ta miękka kapusta, w którą są zawinięte.

Plusem dania jest to, że można ją zrobić niezależnie od pory roku, bo używa się białej kapusty. Z młodą na wiosnę też wyjdzie pysznie. Będzie bardziej słodka i krócej duszona, bo szybko robi się miękka. 

KAPUSTA Z POMIDORAMI


1 łyżka masła
1 cebula
0,5 główki kapusty
300ml wody
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
200g pomidorów krojonych w kostkę
sól, pieprz


  • Cebule pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.
  • Kapustę wymyć, zdjąć zewnętrzne liście i wyciąć środek.
  • Kapustę dość grubo poszatkować.
  • Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać kapustę wodą do 1/3 wysokości.
  • Powoli dusić kapustę pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po 20 minutach dodać pomidory.
  • Dusić aż do momentu gdy kapusta zmięknie.

smacznego
Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :

  1. Hello,

    We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ A Community for food bloggers and food lovers. Simply register your food blog with us and start pinning your recipes directly from your blog. No need to crop or edit your images and your recipes will be published immediately without any editorial review. With ipinrecipes.com you can not only pin your recipes, but you can repin, like others recipes and can create food category boards.
    So why to wait, Join ipinrecipes.com and start Pinning your amazing recipes.

    Happy Pinning!!!

    Regards
    iPinRecipes Team

    OdpowiedzUsuń