... tunaCooking ...: BRIGADEIRO - BRAZYLIJSKIE CUKIERKI BRIGADEIRO - SWEET BRAZILIAN BONBON

15 maj 2013

BRIGADEIRO - BRAZYLIJSKIE CUKIERKI
BRIGADEIRO - SWEET BRAZILIAN BONBON

Jeśli byliście kiedykolwiek w Brazylii to pewnie mieliście okazję spróbować brigadeiro. Czym są brigadeiro? Są to proste czekoladowe cukierki prosto z Ameryki Południowej. Osobiście nie miałam okazji odwiedzić tego kontynentu, ale cukierki zdobyły moje łakome serce i wiem, że jeśli tam trafię to wrócę grubsza o kilka kilogramów ;)

Cukierki brigadeiro powstały około 1940 roku. Zazwyczaj podaje się je na przyjęciach urodzinowych lub jako słodka przekąskę na deser. Ponieważ małe kolorowe papierki można łatwo kupić myślę, że samodzielnie wykonane takie słodycze zapakowane w pudełko mogą być fantastycznym prezentem.

Cukierki robi się bardzo szybko i wymagają niewielu składników. Dwa główne to kakao i mleko skondensowane. Konsystencja kulek jest lekko ciągnąca, miękka i kremowa. Coś jak bardzo miękkie toffi, ale nie przykleja się do zębów;)

Nie wiem jak w Brazylii, ale ja chętnie poeksperymentuję z różnymi modyfikacjami smakowymi tych cukierasków. Pierwszy przepis wersji classic, bo na wariacje jeszcze przyjdzie czas.





BRIGADEIROS


240g niesłodzonego skondensowanego mleka
2 łyżki Nesquika
3 łyżki brązowego cukru
15g masła


do obtoczenia:
cukier puder, wiórki kokosowe lub posypka cukiernicza.



Na patelni podgrzać na małym ogniu mleko, kakao, cukier i masło.
Wszystko wymieszać i gotować, aż do momentu gdy masa zgęstnieje, ok. 20-30 minut.
Odparowany płyn zdjąć z ognia i zostawić na patelni do wystygnięcia.
Uformować małe kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze, kokosie lub kolorowej posypce.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

BRIGADEIROS

240g unsweetened condensed milk
2 tablespoons Nesquik powder
3 tablespoons brown sugar
15g butter

cover:
powdered sugar, grated coconut or chocolate sprinkles



Combine in a saucepan over low heat milk, sugar, butter, and Nesquik powder .
Cook stirring until thinkend, about 20-30 minutes.
Remove from heat and rest until cool.
Make small balls and cover with powdered sugar, grated coconut or chocolate sprinkles.
smacznego / bon appetit

10 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia, kuszące cukierasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, zachęcam do spróbowania:)

      Usuń
  2. Brigadeiro uwielbiam ..ale cukierkami bym ich nie nazwała - bo one są lepsze :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, klasyczny cukierek nawet nie może konkurować z tymi słodyczami:)

      Usuń
  3. Tradycyjnie obtacza sie je w drobinkach (w postaci kulek lub malych drobnych patyczkow) czekolady, w wersji dla dzieci stosuje sie kolorowa posypke, ale z cukrem pudrem jeszcze nigdzie nie widzialam ani nie jadlam (za to cajuzinho albo olho de sogra i owszem, obtacza sie w cukrze, a beijinho we wspomnianych wiorkach kokosowych)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za cenne informacje. Ja znam wersję w czekoladowej posypce, kolorowej i wiorkach. Ostatnio w sklepach sprzedajacych brigadeiro widzialam rozne ciekawe kombinacje smakowe i spodobaly mi sie w wersji bialej z migdalami, ale niestety nie mialam okazji kupic..

      Usuń
  4. Wyglądają niezwykle smakowicie , tylko gdzie dorwac takie foremki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te s maleńkie, akurat na jednego cukierka i kupiłam je w IKEA. W okolicach świąt Bożego narodzenia się pojawiają, a raz w wakacje udało mi się je kupić z gigantyczną obniżką, bo poza sezonem już było.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...