... tunaCooking ...: CIASTO Z WIŚNIAMI CHERRY PIE

9 kwi 2013

CIASTO Z WIŚNIAMI
CHERRY PIE

Po powrocie w wyjazdu w domu zastała mnie niemiła niespodzianka. Okazało się, że przez jakiś czas nie było prądu i jedzenie, które zostało w lodówce niestety nie nadawało się już do niczego. Katastrofa ominęła tylko część zamrażarki. W tej szufladzie, która niestety nie przetrwała trzymałam całe opakowanie wiśni. 
Zmusiło mnie to do zrobienia ciasta wiśniowego, takiego jak na wszystkich retro obrazkach z barów szybkiej obsługi. 

Klasyczne ciasto wypełnione kwaskowatymi wiśniami, które w połączeniu z cynamonem i cukrem rozpływają się w ustach. Gdyby wiśnie same były zbyt kwaśne można zmieszać je z konfiturą wiśniową zamiast dodawać więcej cukru. Może przymusowe ciasto z wiśniami skusi wiosnę, żeby wreszcie przyszła.




CIASTO Z WIŚNIAMI

200g masła (miękkiego)
320g mąki
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g wydrylowanych wiśni
2 łyżeczki cynamonu
60g brązowego cukru



Zagnieść ciasto z mąki, masła, jajek, soli i proszku do pieczenia.

Po dokładnym wyrobieniu podzielić ciasto na dwie porcje (1/3 i 2/3 całości) i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Po tym czasie rozwałkować większą cześć ciasta i wyłożyć nim natłuszczoną formę.

Wiśnie posypać cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszać.

Nałożyć wiśnie na ciasto do formy i udekorować paskami ciasta które zostało.

Piec około 45 minut.


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHERRY PIE

200g unsalted soft butter
320g plain flour
2 eggs
0,5 teasp salt
1,5 teasp baking powder
500g pitted cherries
2 teasp cinnamon
60g brown sugar


Combine butter, flour, eggs, salt and baking powder, knead briefly. Separate into two rounds (1/3 and 2/3). Refrigerate for 45 minutes.

Preheat oven to 200C  (390F) degrees.

Roll out the larger round of pastry and put it to glass plate.

Add to cherries cinnamon and brown sugar. Mix it together.

Put cherries into plate with pastry and decorate the top of the pie with pastry stripes.

Bake the pie for 45 minutes.



smacznego / bon appetit

10 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! Świetnie wykorzystany zapas wiśni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieciekawie z tym brakiem prądu... Ale przynajmniej jego rezultatem jest takie smakowite ciasto, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To połączenie wiśni z cynamonem mnie intryguje, nigdy nie próbowałam! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro intryguje, to tm bardziej trzeba przetesować :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo fajnie - taka trochę rustykalna tarta z tego wyszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :) Rustykalność dała fajny efekt, chociaż trochę przypadkowy przyznam się :P

      Usuń
  5. Wygląda ekstra :) I lekko chrupiąco:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm.. teraz wiosna po prostu MUSI przyjsc! :D
    Ja niestety nie mam w zamrazalce zapasu wisni.. gdyby tak bylo, od razu pobieglabym do kuchni upiec to cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma tego złego... Ciasto wygląda wspaniale, takie rustykalne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...