... tunaCooking ...: HARBATNIKI Z KARDAMONEM CARDAMOM SHORTBREAD COOKIES

9 mar 2013

HARBATNIKI Z KARDAMONEM
CARDAMOM SHORTBREAD COOKIES

Kolejny przepis z choinkowego prezentu Sigrid Verbert Smakowite prezenty został przetestowany.

Tym razem wybór padł na kardamonowe herbatniki. W przepisie jest zaznaczone odstawienie surowych ciastek na noc. Niestety nie jest napisane w jakim celu trzeba tak zrobić. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie się dowiem. Tym razem jak je piekłam robiłam wszystko zgodnie z zaleceniami, ale nie zauważyłam różnicy pomiędzy ich wyglądem wieczorem, a następnego dnia rano. Myślę, że następnym razem pominę element odstawienia i upiekę zaraz po nałożeniu na blachę. Jeśli nie będzie różnicy to spokojnie można pominąć czekanie.

Ciasteczka są twarde, jak to herbatniki i mają delikatny posmak kardamonu. Można przechowywać je nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce.





HARBATNIKI Z KARDAMONEM

230g cukru
3 jajka
250g mąki
1 łyżeczka mielonego kardamonu

Utrzeć jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.

Dodać mąkę z kardamonem.

Wymieszać dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą kleistą konsystencję.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ciastka na blachę, zostawić na całą noc.

Następnego dnia piekarnik nagrzać do 180C. Piec przez 10 minut aż zaczną się delikatnie rumienić.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CARDAMOM SHORTBREAD COOKIES




230g granulated sugar  
3 eggs
250g all-purpose flour
1 teaspoon cardamom


Cream eggs and sugar until light and fluffy.

Mix in the flour with cardamom.

Mix on low speed.  The dough should be sticky and smooth.

Put the dough into a pastry bag with big plain tip and squeeze small round cookies onto a baking sheet. Leave cookies over night. .

Next day preheat the oven to 180 Celsius degrees (356Fa). Bake for 10 minutes until golden.




smacznego / bon appetit
 

8 komentarzy:

  1. Z kardamonem jeszcze nie robiłyśmy nic... ciekawe jak smakują :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż za internetowe przyciąganie, ja chwile temu oglądałam cukrową posypkę na Domowych wypiekach :)

      Kardamon w tej ilości daje bardzo lekki posmak, jeśli ktoś woli mocniejszy to trzeba dać sporo więcej. Ogólnie smakują podobnie jak takie okrągłe biszkopty które można w sklepie kupić, z ta różnicą, że są twarde.

      Usuń
  2. Piękna stylizacja...
    Fantastyczne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kardamon. jestem pewna, że te herbatniczki wiele zyskują kardamonowym akcentem.
    zdjęcia piękne. wspaniała ściereczka w krateczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie się prezentują te ciasteczka :) Lubię kardamon więc na pewno są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciasteczka, dziękujemy za dodanie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kardamonem muszą smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanκ you, Ι've recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I've came upon so far.

    Howeѵer, whаt concеrning the conclusiοn?
    Are you positive іn regaгds to the ѕuрρly?


    my web sіte; payday loans

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...