... tunaCooking ...: PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W GLAZURZE MIODOWO MUSZTARDOWEJ TURKEY BREAST WITH HONEY-MUSTARD GLAZE

5 lut 2013

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W GLAZURZE MIODOWO MUSZTARDOWEJ
TURKEY BREAST WITH HONEY-MUSTARD GLAZE

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, ale zamiast pączków, faworków i innych tuczących słodyczy na słodko jest pierś z indyka. Pieczona w glazurze miodowo-musztardowej. Pasuje zarówno do obiadu jak i do kanapki z indykiem. Prawdę mówiąc z takim zamiarem ją upiekłam.

Sos z pieczeni po wymieszaniu z jogurtem naturalnym doskonale nadaje się do kanapek.

Ja raczej tak będę świętować Tłusty Czwartek, ale coś słodkiego też pewnie upiekę w wolnej chwili.




PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W GLAZURZE MIODOWO MUSZTARDOWEJ


1 pierś indyka
marynata:
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki musztardy Dijon
sól (ok.0,5 łyżeczki)
0,5 cytryny - sok


Miód podgrzać , dodać ocet, musztardę, sól i sok z cytryny. Wymieszać wszystko.
Pierś wsadzić do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Obtoczyć pierś w marynacie i zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180C
Piec pierś przez 30 minut w worku. Po pół godzinie worek przeciąć i piec 20 minut polewając co 5 minut sosem z worka.
Wyjąć pierś z piekarnika. Odstawić na 5 minut.
Po 5 minutach pieczeń można kroić w plastry.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


TURKEY BREAST WITH HONEY-MUSTARD GLAZE


1 medium size turkey breast
glaze:
2 tablespoons honey
1 tablespoon wine vinegar
2 tablespoons Dijon mustard
0,5 teaspoon salt
0,5 lemon – juice

In a small bowl heat and combine honey, wine vinegar, mustard, salt and lemon juice. 
 
Put turkey breast and glaze in the oven bag and let it stay in the fridge for all night.
Next day preheat oven to 180 celsius degrees (356F)
Roast breast for 30 minutes with oven bag. After this time open oven bag and roast for 20 minutes. Brush glaze over breast during final 20 minutes of cooking. 
  
Remove from oven and allow turkey breast to stand for 5 minutes before carving.


smacznego / bon appetit

14 komentarzy:

  1. Za pączkami nie przepadam, więc z chęcią wymieniłabym pączka na kilka plasterków takiej pieczeni. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja co prawda lubię, ale obecnie też raczej wymienię je na indyka :) smacznego

      Usuń
  2. Ale odlot, świetny przepis! zdecydowanie lepszy niż pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks so delicious! I would love to make sandwiches out of this turkey.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. This sandwich will make your day better ;)

      Usuń
  4. Taka pierś z indyka na kanapkę jest lepsza od jakiejkolwiek kupnej wędliny :) I na pewno zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mi się wydaje. Dlatego warto poświęcić chwilę, chociaż pieczeń raczej szybko się robi. Smacznego:)

      Usuń
  5. upiekę taką mojemu dziecku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda OBŁĘDNIE *___* Uwielbiam słono-słodkie mięsa, szczególnie te z dodatkiem miodu... Dałabym się pokroić za plasterek! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięsko pycha - dziękuję bardzo za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

    I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

    Also visit my weblog :: kliknij

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...