... tunaCooking ...: CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU HEALTHY COOKIES WITHOUT SUGAR AND FAT

7 lut 2013

CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU
HEALTHY COOKIES WITHOUT SUGAR AND FAT

Z okazji Tłustego Czwartku zamiast pączków można zajadać się ciastkami bardziej dietetycznymi. Zdrowe, bez cukru i jakiegokolwiek dodatkowego tłuszczu, wegańskie ciastka.

Po upieczeniu są miękkie w środku. Mają mocno orzechowy smak. Zamiast cukru są wmieszane w “ciasto” rodzynki i suszone śliwki. 

Jeśli ktoś jest na diecie, a nie może sobie odmówić słodyczy jest to zdrowa alternatywa. 





CIASTECZKA FIT BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

100g migdałów
60g orzechów laskowych
100g suszonych śliwek
100g rodzynek
3 łyżki mąki
20g pestek dyni
30g pestek słonecznika
100ml wody



Nagrzać piekarnik do 160C.

Migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki i rodzynki rozdrobnić w blenderze.

Dodać mąkę, pestki dyni i słonecznik. Wszystko wymieszać.

Dodać wodę i wymieszać. Łyżką nałożyć na blachę z papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka i lekko rozpłaszczyć każde.

Piec przez 20 minut, po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekręcić na druga stronę. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.

Ciasteczka zdjąć z blachy gdy całkowicie ostygną, dopóki są ciepłe będą bardzo miękkie i trudne będzie się je zdejmować.


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


HEALTHY COOKIES WITHOUT SUGAR AND FAT

100g almonds
60g hazelnuts
100g prunes
100g raisins
3 tablespoons all-purpose flour
20g pumpkin kernels
30g sunflower kernels
100ml water


Preheat oven to 160 celsius degrees (320F)


Use the "Grind" setting and blend almond, hazelnuts, prunes and raisins for approximately 30 seconds or until you obtain the desired consistency. Stop the blender every 5 seconds to check the consistency.

Add flour, pumpkin kernels and sunflower kernels, stir everything.

Add water and combine ingredients together until mixed. Form into small roun cookies. Place on greased cookie sheet.

Bake for 20 minutes then remove from the oven, and let them cool to room temperature on the baking sheet. Do not turn off the oven.

Reverse cookies and place them back on the baking sheet and bake for 20 minutes.
Remove from the oven.

As long as cookies are warm they are too soft, but when they will have room temperature cookies are ready to eat.


smacznego / bon appetit



 
Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

2 komentarze:

  1. Oprócz śliwek widzę rodzynki, o których nie wspomniałaś? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A racja :) Dzięki za czujność, już błąd naprawiony :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...