... tunaCooking ...: BISCOTTI Z CZEKOLADĄ CHOCOLATE BISCOTTI

28 sty 2013

BISCOTTI Z CZEKOLADĄ
CHOCOLATE BISCOTTI

Pod choinkę dostałam od mojej przyjaciółki książkę kucharską Sigrid Verbert Smakowite prezenty. Do każdego przepisu są ładne zdjęcia, które jeszcze bardziej zachęcają do przetestowania przepisów. Na pierwszy ogień poszły biscotti z czekoladą. 

Od jakiegoś czasu brakowało mi ciastka do przegryzienia przy herbacie, a te można przechowywać nawet dwa tygodnie. Podobno (chociaż tego nie próbowałam) po upieczeniu jak wystygną można je zamrozić i tak przechowywane wytrzymają nawet do 4 tygodni. Przed jedzeniem trzeba zostawić je do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej. 

A czym się różnią biscotti od cantucci? Biscotti odnoszą się do określenia podwójnie pieczony. Określa się tak wszystkie ciastka i herbatniki poddane takiemu procesowi. Biscotti mogą zawierać różne dodatki jak rodzynki, figi, czekoladę, orzechy czy cokolwiek innego. Cantucci pochodzą z miasta Prado i zawsze są z migdałami. 

Tak więc zafundujmy sobie relaksujący wieczór z czekoladowymi biscotti i gorącą herbatą.





BISCOTTI Z CZEKOLADĄ

310g mąki
200g cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli




Piekarnik nagrzać do 180C.
Utrzeć jajka z cukrem i pastą waniliową na gładką, puszystą masę
.
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, gorzka czekolada, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać do masy z jajka i wymieszać.
Ciasto będzie dość kleiste. Uformować z ciasta wałeczki o szerokości 3-4cm i długości ok. 10cm długości.
Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę do przestygnięcia i pokroić na małe ciasteczka.
Ponownie piec przez 20 minut.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


CHOCOLATE BISCOTTI

310g all-purpose flour
200g granulated sugar  
3 eggs
100g dark chocolate finely chopped
2 tablespoons cocoa powder
1 teasp.baking powder
1 teasp. Vanilla paste
pinch of salt



Preheat the oven 180 Celsius degrees (356Fa). 
Cream eggs, sugar and vanilla paste until light and fluffy. 
 
Mix all dry ingredients (flour, sugar, dark chocolate, cocoa powder, baking powder and salt) and add to eggs mixture. Mix until everything is well combined. 
Biscotti dough will be a little bit sticky . Roll the dough into a log 10cm long and 3-4cm wide.
Bake for 20 minutes then remove from the oven, and let the log cool to room temperature on the baking sheet. Do not turn off the oven. 
Using a serrated knife, cut the log diagonally into 1,5cm-wide slices. Place the slices back on the baking sheet and bake for 20 minutes. 
Remove from the oven. The biscotti will crisp up as they cool. 


smacznego /  bon appetit



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze:

  1. Kocham biscotti! Jeszcze nigdy takich z czekoladką nie jadłam! Must do :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam biscotki. W puszce przechowuję nawet trzy tygodnie - smakują bez zarzutu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, u mnie tyle nie przetrwały, bo zjadłam w ciągu tygodnia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...