... tunaCooking ...: MUFFINY MAKOWO CYTRYNOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ LEMON & POPPY SEED CUPCAKES WITH LEMON MOUSSE

19 sty 2013

MUFFINY MAKOWO CYTRYNOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ
LEMON & POPPY SEED CUPCAKES WITH LEMON MOUSSE

W tym tygodniu trochę zaniedbałam gotowanie z powodu choroby, więc mam nadzieję, że zdążę z porcją cotygodniowych muffinów na następny weekend. W międzyczasie miałam kilka zapasowych wpisów, więc nudno nie było. 

Kolejna porcja weekendowych muffinów. Tym razem puszyste cytrynowe z makiem i cytrynową pianką. Te wyjątkowo nie mają w środku żadnych niespodzianek. 

Dobre do popołudniowej herbaty.





MUFFINY MAKOWO CYTRYNOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ

ciasto:
100g masła
100g cukru
3 jajka
szczypta soli
300g jogurtu naturalnego
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
80g maku
starta skórka z jednej cytryny

pianka:
białko z jednego jajka
sok z połowy cytryny
5 łyżek cukru pudru



Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C.

Masło rozpuścić i ostudzić.

Cukier utrzeć z masłem na gładką masę, dodać jajka, sól i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać.

Wymieszać wszystkie suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i skórkę z cytryny.

Dodać suche składniki do jogurtowej masy i wymieszać aż do otrzymania konsystencji muffinowego ciasta.

Foremki wypełnić do 3/4 wysokości i piec przez 20-25 minut, aż będą lekko zarumienione i wyrośnięte.

Jajko sparzyć wrzątkiem i ostrożnie oddzielić białko od żółtka.

Ubić białko na gęstą pianę.

Dodawać powoli cukier i sok z cytryny, ciągle ubijając, aż do otrzymania białej gładkiej pianki.

Muffiny wyjąć i schłodzić na kratce. Dekorować pianką po całkowitym wystygnięciu.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


LEMON & POPPY SEED CUPCAKES WITH LEMON MOUSSE

For the Cupcakes:
100g butter
100g granulated sugar  
3 eggs
pinch of salt 
300g natural yoghurt
300g all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
0,5 teaspoon baking soda
80g poppy seed
lemon zest (1 leomon)

For the Lemon Mousse:
1 egg white
juice of half lemon
5 tablespoons of powdered sugar


Warm up the oven to 180 Celsius degrees (356Fa). 

Melt butter and allow the butter to cool slightly before using.

Cream butter and sugar until light and fluffy. Add eggs, salt, and natural yoghurt and mix it.

Mix all dry ingredients together (flour, baking powder, baking soda, poppy seed and lemon zest) in a large bowl.

Add dry ingredients to muffin base and mix it slowly a couple of minutes. 

Fill three fourths  of the cupcake liners with the muffin base.

Baking should take about 25 minutes. 

Make sure the cupcakes have room temperature before you put the mousse on them.

Separate carefully yolk and egg white.

Whip egg white until it becomes fluffy.

Still beating add slowly sugar and lemon juice

Put mousse on the top of each cupcake and put some lemon zest on top. 

smacznego / bon appetit


 

8 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają te muffinki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż papierki miały za duże, które nie pasowały do foremek :P W smaku też są dobre :)

      Usuń
  2. Smakowite i ta cytryna , mmm lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wyglada. chcialbym kiedy zjesc taka mufinke

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczo wyglądają z tymi makowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kilka razy i polecam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się, że smakowały:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...