... tunaCooking ...: KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI RED ONION JAM

24 sty 2013

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
RED ONION JAM

Ostatnio często jadam kanapkę z boczkiem, serem i karmelizowaną cebulką. Do tego stopnia często, że zaczęło mnie nużyć każdorazowe robienie cebuli od nowa. Postanowiłam, że spróbuję zrobić taką cebulową konfiturę, która mogłaby spokojnie stać w słoiku, a kanapkę dzięki niej robiłoby się szybciej.

Po kilku testach udało się i konfitura wyszła idealnie pasująca do kanapki BSC. Różnica polega tylko na tym, że w poprzedniej cebuli nie ma octu balsamicznego, więc jest trochę słodsza.

Konfitura ze swoim kwaskowatym posmakiem też dobrze pasuje, więc jeśli chcemy zaoszczędzić czas to można ich używać zamiennie. Jeśli słoiki mają być przechowane na dłużej trzeba je zapasteryzować i powinny przetrwać. Otwarty słoik trzeba trzymać w lodówce. Pasuje też do serów i dań z którymi dobrze komponują się korzenne słodko kwaśne smaki.






KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

5 średniej wielkości czerwonych cebul
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu (lub 3 łyżki syropu klonowego)
0,5 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz


Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.

Do cebuli można dodać 2-3 łyżki wody i poddusić ją trochę na małym ogniu aż będzie miękka.

Dodać ocet balsamiczny, miód i cynamon. Wszystko wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


RED ONION JAM

5 medium onions
3 tablespoons balsamic vinegar
2 tablespoons honey (or 3 tablespoons maple syrup)
0,5 teaspoon cinnamon
salt, pepper




Cut the onionsa la pluma,” or like feathers . Fry onion until it becomes soft. You can add 2-3 tablespoons of water.

Add balsamic vinegar, honey and cinnamon and stir.

Add salt and pepper to taste.

Put onion jam into the jar and keep it in a fridge.


smacznego / bon appetit


 
Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. prezentuje się interesującą, kusi żaby samej zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić test, a szczególnie z kanapką o której mówiłam:)

      Usuń
  2. its so yummy, cant wait to try the recipes, thank you

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...