... tunaCooking ...: TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM TAGLIATELLE WITH SPINACH

16 sty 2013

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM
TAGLIATELLE WITH SPINACH

Zima trwa już zdecydowanie za długo. Zaczęłam już tęsknić za wiosną, słońcem i zielenią. Za tym, żeby wyjść z domu bez ciężkich butów, tony ubrań, grubego płaszcza, szalika i czapki.

Pogoda niestety nie słucha tych próśb i postanowiła dodatkowo sypnąć śniegiem. Skoro tak, to wiosennie będzie chociaż w kuchni. Zielony szpinak i żółty makaron, super wiosenne połączenie kolorów. Zimowym akcentem może być ser i śmietana, żeby nie wyszło, że marudzę i zimy nie lubię.

Chwila wiosny w styczniu każdemu dobrze zrobi.



TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM

makaron tagliatelle na dwie porcje

2 małe cebule
2 ząbki czosnku
100g liści szpinaku
150 g niebieskiego sera pleśniowego (Roquefort, Lazur)
100g śmietany 18%
biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól


Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż do zeszklenia.

Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do cebuli.

Wymyte liście szpinaku dodać do cebuli z czosnkiem, wszystko wymieszać i smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Przygotować posoloną wodę na makaron, ugotować tagliatelle al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.

Wszystko wymieszać aż do momentu gdy ser zacznie się roztapiać, dodać śmietanę. Ciągle mieszać, aż ser połączy się ze śmietaną.

Doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.

Makaron wymieszać z sosem, podawać ciepły.


 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


TAGLIATELLE WITH SPINACH

2 tagliatelle portions

2 small onions
2 garlic cloves (peeled and sliced )
100g fresh spinach
150g Roquefort cheese
100g light cream
white pepper, nutmeg, salt

Chopped onion and fry until it becomes soft, add sliced garlic and fry for one minute.

Add spinach and fry until it will have wilted down and will be dark.

Bring salted water to the boil, add the pasta, and cook according to the packet instructions.

Dice the cheese and add into spinach. When cheese will start to melt add light cream and stir until cheese and cream will becomes a smooth sauce.

Add white pepper, nutmeg and salt to taste.

Mix pasta with sauce. Serve hot.


smacznego / bon appetit

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony i szpinak więc na pewno wypróbuję. Czy to na pewno linguine? Na zdjęciu wygląda jak tagliatelle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też miałam ten dylemat, linguinie powinno być węższe prawda? Ostatecznie tak podpisałam, bo specjalistą makaronowym nie jestem, a na opakowaniu podpisane było właśnie linguinie... ale jak na moje oko to też bardziej pod tagliatelle podchodzi :P Myślisz, że lepiej zmienić?

      Usuń
    2. My możemy nie wiedzieć, ale jeśli ktoś produkuje makaron to chyba powinien zaznajomić się z tematem i tym jak, który się nazywa! ;)

      Usuń
  2. oj, jak ja dawno makaronu ze szpinakiem nie jadłam.. czas nadrobić zaległości, w końcu trochę zieleni na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, w sam raz przed wysiłkiem fizycznym:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...