... tunaCooking ...: RÓŻANE MUFFINY WILD ROSE CUPCAKES WITH VANILLA FROSTING

7 sty 2013

RÓŻANE MUFFINY
WILD ROSE CUPCAKES WITH VANILLA FROSTING

Długo za długo nie robiłam niczego słodkiego. To było jedno z moich spostrzeżeń z okazji Nowego Roku. Tak więc cicho postanowiłam sobie, że moją nowa doktryną będzie "Tydzień bez muffinów tygodniem straconym". Nie wiem co prawda jak sobie poradzę z taką ilością kalorii i pewnie skończy się na obdarowywaniu znajomych, ale w końcu właśnie od tego oni są.Zobaczymy jak długo uda mi się trzymać tego założenia.

Z czasem, znając życie muffiny zmienią się w ciastka i herbatniki, a to za sprawą mojej przyjaciółki, która podarowała mi cudowną książkę właśnie z takimi małymi wypiekami.

Na początek muffiny z dzikiej róży z kremem waniliowym.

Pastę waniliową kupiłam w Piotrze i Pawle. Ewentualnie można ją zastąpić ziarnami wanilii wyjętymi prosto ze strączka. Zgodnie z informacją na opakowaniu pasty 1 łyżeczka to równowartość jednej laski wanilii.


RÓŻANE MUFFINY

ciasto:
280g mąki (najlepiej tortowa i przesiana)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
75g cukru
75ml oleju
300g maślanki
konfitura z dzikiej róży

krem:
140g serka mascarpone
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii)
4 łyżki cukru pudru
płatki róży


Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. 

Wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól)

Jajka roztrzepać i dodać do nich cukier, olej, maślankę i 3 łyżki konfitury z dzikiej róży. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Masę z jajek dodać do mieszanki mąki i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły i tworzyły wilgotne lekko lejące się ciasto. 

Foremki do muffinów wypełnić do 1/3, nałożyć po pół łyżeczki konfitury z róży i zalać ciastem do 2/3 wysokości foremek.

Piec przez 25 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.

W tym czasie można przygotować masę z sera na górę, ale należy nakładać ją na muffiny dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie serek pod wpływem temperatury spłynie.

Do blendera z końcówką trzepaczki nałożyć serek, pastę waniliową i cukier puder. Wszystko miksować na gładką masę, dodać do smaku kilka kropli soku z cytryny, dzięki temu krem nie będzie mdły. 

Nakładać na górę chłodnych muffinow i posypać płatkami róży.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

WILD ROSE CUPCAKES 


For the Cupcakes:
280g all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
0,5 teaspoon baking soda
pinch of salt
2 eggs
75g granulated sugar
75ml sunflower oil
300g buttermilk
wild rose jam ( 3 tablespoons for cupcakes dough and the rest will be filling of cupcakes)

For the Vanilla Frosting:
140g mascarpone cheese
A few drops of lemon juice
1 teaspoon of vanilla paste (or beans from one vanilla pod)
4 tablespoons of powdered sugar
rose petals 

Warm up the ove to 180,00 Celsius degrees (356Fa).

Mix all dry ingredients together (flour, baking powder, baking soda and salt) in a large bowl and set aside. 

Whip the eggs and add granulated sugar, sunflower oil, buttermilk and 3 tablespoons of wild rose jam, mix it until it becomes smooth. Add the other mix (the one with flour) and mix it slowly a couple of minutes. 

Fill one-third of the cupcake liners with the muffin base and top it with half a teaspoon of wild rose jam. Repeat this with all of the liners. 

Baking should take about 25 minutes. 

Meanwhile you can make the vanilla frosting. Make sure the cupcakes have room temperature before you put the frosting on them. Otherwise the warm cupcakes will melt the frosting. 

Whisk together mascarpone cheese, vanilla paste and powdered sugar until it becomes a smooth, creamy paste. Add a few drops of lemon juice. 

Put frosting on the top of each cupcake and put some fresh or dry rose petals on top.


smacznego / bon appetit


Smakowite Prezenty

7 komentarzy:

  1. o mamciu, wyglądają przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam też zrobić, bo w smaku też są niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajkowe muffiny! muszę też wypróbować tę pastę waniliową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie :) Takie... Romantyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW! jakie piękne! odlot, gdyby to nie był środek nocy poleciałabym do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są cudowne! Przewspaniałe, te płatki róży dodają niesamowitego uroku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...