1 sty 2013

KANAPKA Z BOCZKIEM, SEREM I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ
GRILLED SANDWICH WITH CHEESE, BACON AND CARAMELIZED ONION

Na posylwestrowe śniadania doskonale sprawdza się w moim przypadku kanapka na ciepło, z roztopionym serem i chrupiącym boczkiem.

Tą kanapkę, jak powiedzieli "testerzy", którzy do tej pory mieli okazję jej spróbować, można albo lubić, albo nienawidzić. Powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy lubią jedzenie lekko słodkie, z aromatem korzennych przypraw. Boczek jest słony i doskonale komponuje się ze słodką, skarmelizowaną, czerwoną cebulą. Roztopiony ser jest tylko przysłowiową wisienką na torcie w tym zestawieniu.

Polecam spróbować i albo zajadać się nią zawsze kiedy przyjdzie ochota, albo odstawić przepis i więcej do niego nie wracać. Opcja zero-jedynkowa, ale z interesującym zestawieniem smaków.




KANAPKA Z SEREM, BOCZKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ

4 kromki chleba tostowego
2 małe czerwone cebule
szczypta cynamonu
pół łyżeczki syropu klonowego
łyżka masła do smażenia
6 plastrów boczku
ser żółty
sos BBQ


Plasterki boczku zgrillować w piekarniku za złoto i chrupiąco.

Cebule przekroić na pół i pociąć w plasterki. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Pod koniec dosypać szczyptę cynamonu i dodać syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przesmażyć jeszcze przez kilka sekund, aż cebula zrobi się lekko skarmelizowana.

Kromki chleba posmarować sosem BBQ, ułożyć przygotowaną cebulkę, plasterki boczku i plasterki sera.
Kromki złożyć w całość i zgrillować aż do roztopienia się sera.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
GRILLED SANDWICH WITH CHEESE, BACON AND CARAMELIZED ONION 


4 slices of whole-wheat bread
2 small red onions
A pinch of cinnamon
0,5 teaspoon maple syrup
1 tablespoon butter
6 bacon slices
2 cheese slices
BBQ sauce 

Grill the slices of bacon in an oven until they become crisp and get golden brown color. 

Cut the onions into thin slices. Melt butter on a pan and fry the onions for a few minutes stirring from time to time. Add cinnamon and maple syrup and keep stirring. Fry everything for a while until onions get caramelized and brown. 

Put BBQ sauce, onions, bacon slices and cheese on the slices. Grill everything until the slices are crisp and brown.


smacznego / bon appetit

7 komentarzy:

  1. Faktycznie zestawienie smaków inspirujące. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym się z chęcią skusiła na taki zestaw - strasznie pysznie to wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for the translation! Cheers, Jennifer

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam , mniam :)

    OdpowiedzUsuń